zrće

NE ŠALJITE DJECU NA DUHOVNE VJEŽBE,

POŠALJITE IH NA ZRĆE!

“Pinku dalje od bazena lipilo je desetak maksimalno uređenih maca u kostimićima po ultima modi, biće kakve manekenke. I one su se digle na noge i mišale bokovima, moran reć vrlo znalački, a iza su sidili neki momci i lupkali ih u ritmu po guzicama.Mogu zamislit kojih sve vrsta golduna i ekstazija ima po ovin fensi boršicama okolo.” 

 

Ovih dana se u Slobodnoj Dalmaciji pojavio članak o tome kako se učenici vode na duhovne vježbe. Autor članka podosta kritički piše o takvoj «pojavi». Navodi se pitanje troška kao bitnog čimbenika takvih «nepotrebnih izleta» i «Tko to uopće dopušta da netko smije voditi djecu na nekakve crkvene sadržaje?».

Cijeli život radim po školama i poznata mi je uzrečica jednog dijela roditelja: «Uvijek za nešto traže novce!». Škole ponekad pozovu u goste neku udrugu ili glumačku skupinu sa sadržajem koji je koristan i poučan. To bi koštalo oko 10 kn po učeniku (u većim školama i manje). No, neki roditelji su redovito prigovarali na takav trošak. Takve roditelje sam zvao neodgovornim sebičnjacima koji ne misle na budućnost svoje djece. Sjede svakodnevno po kafićima i potroše po stotine kuna ispijajući nezdrava pića i čitajući žuti tisak (koji su kupili) a za dijete mu je puno dati toliko novca u godini dana.

Poseban je problem ako «Crkva nešto organizira». Redovito sam vodio djecu na «Zlatnu harfu» (festival dječjih zborova). Djeca su rado išla na takve susrete iako se trebalo dobro spremiti i dosta raditi. Morali smo uvježbati i do 50 pjesama! Djeca sama su uvidjela da im je to korisno iskustvo i da dosta toga nauče, ali većina roditelja je to gledala kao gubljenje vremena i bačen novac (iako nikad nisu sudjelovali niti u plaćanju prijevoza). Nažalost, uviđam da je sve više roditelja koji ne znaju odgajati svoju djecu, a to je štetno i za društvo u cjelini. Nije dobro pustiti djecu da odrade u obrazovanju samo ono što moraju i olako im opravdavati izostanke i loše ocjene. Negdje sam pročitao podatak da u Evropskoj uniji ima osam milijuna mladih koji, ne samo da nemaju posao, nego nisu osposobljeni za nikakav posao. Zato mi se u školstvu i odgoju djece ne sviđa liberalan i popustljiv stav koji se temelji na slobodi djece u izboru i ponašanju.

Ne bih ja ovo ni pisao da se ovakvi komentari crkvene djelatnosti često ne pojavljuju po našim revnim novinama. Neki se novinari i političari nikako odviknuti navike prebrojavanja onih koji idu na misu i mole Boga.

S druge strane, svako malo mi iskoči slika sa Zrća. A o Zrću se govori kao uzornoj i pozitivnoj pojavi u našem turizmu. Što drugo nego poručiti roditeljima: Ne šaljite djecu na vjeronauk i na duhovne vježbe, pošaljite ih na Zrće i imat ćete uzorne nasljednike koji će biti stup našeg društva!

Brojač posjeta

673801
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Last Week
Ovaj mjesec
Last Month
UKUPNO
91
351
442
671539
7774
11683
673801

Vaša IP adresa je: 100.24.113.182
Server Time: 2020-11-30 08:38:03