Ispit savjesti – susret s Kristom

Svako naše djelovanje – obiteljsko, profesionalno, društveno – prigoda je za susret s Bogom. Svaki nam dan, osim toga, pruža mnoge posebne susrete s Gospodinom: pričest, vrijeme posvećeno molitvi… i ispit savjesti.

Ispit savjesti je poput oka sposobna vidjeti najskrivenije zakutke našega srca, njegova lutanja i navezanosti. Kroz ispit ja vidim, rasvijetljen sam, izbjegavam opasnosti, ispravljam nedostatke i usmjeravam svoj put. Služeći se njime kao bakljom, jasno vidim i zapažam cijeli svoj unutarnji život; i na taj način ne samo što ne mogu ustrajati u zlu nego se upravo osjećam obvezan vršiti istinu, tj. rasti u pobožnosti.

Ako zbog lijenosti zanemarimo ispit svoje savjesti, moguće je da se pogrješke i sklonosti ukorijene u duši, sve dok više ne ćemo znati vidjeti na koju smo veličinu pozvani, do toga da ćemo se zaustaviti na »kopru i kimu«, sitnicama koje Gospodinu malo ili nimalo znače.

U ispitu savjesti pronaći ćemo skriveni uzrok svojih očitih propusta u ljubavi i u radu, skriveni korijen tuge ili zlovolje, ili nevjernoga izvršavanja obveza pobožnosti prema Gospodinu: situacija koje se ponavljaju, možda učestalo, u našem životu i za koje ćemo tako naći lijek.

Svrha ispita savjesti je bolje upoznati same sebe, kako bismo mogli biti poučljiviji neprestanim milostima koje Duh Sveti izlijeva na nas, i tako sve više biti slični Kristu. Možda jedno od prvih pitanja koja nas mogu rasvijetliti jest: gdje je moje srce? Što u njemu zauzima najviše mjesta? Je li to Krist? U samom trenutku kad se to pitam, nosim u sebi odgovor. Ovo pitanje mi dopušta brz pogled u najdublje središte mene samoga, i odmah vidim ono što strši; osluhnem zvuk svoje duše, i odmah začujem prevladavajuću notu. To je intuitivan postupak, trenutačan. Jedan pogled oka, in ictu oculi.

Uočit ćemo stvari o kojima moramo voditi računa u sljedećoj ispovijedi. Uvijek ćemo završiti ispit savjesti činom kajanja, jer ako nema boli, ispit je nekoristan. Donijet ćemo neku malu odluku koju ćemo moći ostvariti sutradan, prikazujući svoja djela, u osobnoj molitvi ili na svetoj misi. I na završetku, zahvalit ćemo Gospodinu za sve dobro u ovome danu koji je upravo završio.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

Brojač posjeta

673799
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Last Week
Ovaj mjesec
Last Month
UKUPNO
89
351
440
671539
7772
11683
673799

Vaša IP adresa je: 100.24.113.182
Server Time: 2020-11-30 08:35:35